Offentlig omtale vedrørende lotteri
Vinder du en stor præmie i Danmark, er spørgsmålet om offentlig omtale et af de første, du skal tage stilling til. Det er op til dig, om du vil have dit navn afsløret til offentligheden, eller om du vil forblive anonym. Du kan derefter begynde at tænke på andre vigtige beslutninger, såsom hvad du vil gøre med dine penge.
Tavshedspligt
Når du spiller et dansk lotterispil, har Lotto-forhandlerne, der sælger kuponerne, tavshedspligt med hensyn til, hvad du spiller, hvor meget du har brugt på spillet og så videre. Du kan derfor være sikker på, at alle relevante oplysninger om dit køb ikke er blevet offentliggjort.
Når en stor præmie er vundet, har Danske Spil ret til at offentliggøre disse neutrale fakta, såsom i hvilket område kuponen blev købt, og hvor mange rækker der blev spillet. Du bliver derefter spurgt, om du vil offentliggøre, at du har vundet, når du indløser din præmie og taler med en medarbejder hos Danske Spil.
Offentlig omtale vs. anonymitet
Hvis du vælger offentlig omtale, vil dit navn blive afsløret, og dit billede vil blive bragt i nyheden om, at du har vundet. Du kan forvente at blive kontaktet af medierne og blive stillet spørgsmål om din nye rigdom.
Hvis du ikke ønsker offentlig omtale, har Danske Spil stadig ret til at offentliggøre oplysninger om din bopælskommune, og Danske Spil må også fortælle om dine planer for fremtiden, hvordan du havde det, da du fandt ud af, at du havde vundet osv. Dit navn vil dog ikke blive afsløret.
Der er fordele og ulemper både ved offentlig omtale og ved at forblive anonym. Hvis du holder det hemmeligt, at du har vundet, giver det dig mulighed for at prøve at fortsætte livet så normalt som muligt, uden at nogen ved noget om den store forandring, der er sket.
Du behøver ikke at bekymre dig om, at folk vil låne penge af dig, eller at nogle vil være misundelige over, at du er så heldig. Det kan være svært, hvis venner eller familie synes, at de fortjener at få lidt penge, samtidig med at du kan have sikkerhedsproblemer, hvis alle og enhver er klar over, hvor mange penge du har.
På den anden side vil du måske være glad for offentlig omtale og dele historien om dit held. Du kan have det dårligt med at holde sådanne nyheder hemmelige, eller du kan vurdere, at offentlig omtale kan hjælpe dig fremadrettet – uanset om det drejer sig om forretningsanliggender, velgørende projekter eller profilering i medierne.
Store præmier
Langt de fleste danske vindere beslutter sig for at være anonyme. For eksempel valgte spilleren, der vandt en landsrekord på 315 millioner kr. på Eurojackpot i februar 2015, at være anonym. Det blev afsløret, at vinderkuponen var købt i den lokale Kvickly i Prøvestenscentret i Helsingør, men vinderens navn forblev hemmeligt.
Danske Spil kan nogle gange afsløre flere ikke-personlige oplysninger om vindere, selv når de vil være anonyme. Eksempelvis kom det frem, at vinderen af Eurojackpot på 310 millioner kr. i april 2021 var en mand i 40'erne fra Roskilde kommune. Han ville holde sin identitet hemmelig, men han sagde til Danske Spil, at han øjeblikkeligt havde sagt sit job op, og han var på udkig efter at købe en Mercedes, samtidig med at han også ville hjælpe så mange mennesker som muligt.
Af og til vælger vinderne at offentliggøre, at de har vundet. Da førstepræmien i Eurojackpot nåede sit maksimum på 90 € (570 millioner kr.) i januar 2017, var der fem vinderkuponer. En af dem var solgt i Danmark, og kuponen blev indløst af Leif og Aase Sommer. De købte deres kupon i SuperBrugsen i Ølsted, og de snakkede med medierne, da de afslørede, at de havde vundet. De sagde, at de ville betale deres realkreditlån ud, passe deres nærmeste, få en ny bil og tage på krydstogt. Leif afslørede også, at han ville give sin ekskone en procentdel af gevinsten, da de skiltes i mindelighed, og fordi de har to børn sammen.