Udlodningsmidler: Hvordan fordeles pengene

Når du spiller et spil under Danske Spil, fordeles de penge, du bruger, på en flere måder, og en betydelig del går til at støtte gode formål indenfor forskellige områder. Få mere at vide om fordelingen af midlerne.

Danske Spils to hovedformål er at skabe glæde i menneskers liv og at gavne samfundet. For at nå disse to mål skal Danske Spil have meget store indtægter, så Danske Spil kan udbetale store præmier til Lotto-vinderne og give midler til dem, der har brug for det i Danmark.

Ifølge en bekendtgørelse om tilbagebetalingsprocenter skal mindst 45 % af indkomsterne fra kuponsalget fra spil såsom Lotto, Vikinglotto, Eurojackpot og Joker bruges til udbetaling af præmier. For Keno er det 55 %, for Alt eller Intet er det 61 % og for Tips 13 er det 75 %.

Danske Spil skal også dække sine driftsomkostninger og betale provision til de Lotto-forhandlere, der sælger Lotto-kuponer, men alt overskuddet indsættes i en særlig fond, og midlerne distribueres derefter tilbage til samfundet. Kendt som Danske Spils fordeling af midler fordeles overskuddet via seks ministerier. Procentdelen, der går til hvert ministerium, er vist i tabellen nedenfor:

Udlodningsmidler
Ministerium Modtaget procentdel af midler
Kultur 81,24 %
Børn og sociale anliggender 10,42 %
Miljø og fødevarer 3,39 %
Sundhed og ældre 2,95 %
Uddannelse 1,61 %
Uddannelse og forskning 0,39 %

Mere end 1 milliard kr. er blevet fordelt via disse ministerier hvert år i nyere tid. Ethvert projekt, stort eller lille, kan modtage støtte, men det skal være en nonprofitorganisation, der opfylder det pågældende ministeriums krav.

Omtrent en tredjedel af pengene - lige over 30 procent af udlodningsmidlerne - går til to førende sportsforeninger: Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI). DIF er den nationale olympiske komité og det danske idrætsforbund, mens DGI er en sammenslutning af sports- og gymnastikforeninger. Pengene bruges mest til at støtte de frivillige, der arbejder i landets sportsorganisationer.

Sport støttes i høj grad, fordi det anses som noget, der kan fremme en følelse af fællesskab og kerneværdier som beslutsomhed, mens succes på den internationale scene også er med til at skabe entusiasme og bringe mennesker sammen.

Ministeriet for Børn og Sociale Anliggender modtager den næsthøjeste procentdel af midlerne. Blandt de projekter, der er begunstigede, er mange grupper, der arbejder på at forbedre handicappedes liv, herunder DHF (Dansk Handicap Forbund). DHF støtter fysisk handicappede medlemmers rettigheder via juridisk repræsentation, rådgivning og arbejde med tilgængelighed.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde er en anden begunstiget, der fremmer udviklingen af frivilligt socialt arbejde via uddannelse og rådgivning. Centret afholder praktiske kurser for nye medlemmer og for folk, der er ivrige efter at blive frivillige.

Udlodningsmidlernes historie

Den danske olympiske komité begyndte at arbejde for indførelse af et lotteri i 1930'erne og argumenterede for, at overskuddet kunne støtte dem og deres foreninger. Regeringen var i første omgang imod, men indvilgede efter en demonstration med mere end 20.000 atleter på Rådhuspladsen i København i 1947.

Danske Spil blev grundlagt det følgende år som Dansk Tipstjeneste. I starten fandtes kun tips, før trækningsbaserede spil som Lotto og Vikinglotto blev introduceret for at generere endnu flere indtægter. Danske Spil er fortsat lige så engageret i den oprindelige sag som nogensinde, og alt overskud går til værdige projekter. Virksomheden genererer omkring 3,3 millioner kr. hver dag til formål rundt om i landet.